Ten noorden van het Taksimplein, in het district Şişli, ligt de protestantse begraafplaats Feriköy. Deze begraafplaats die in het Turks Feriköy Protestan Mezarlığı heet, is de laatste rustplaats van de protestantse inwoners van Istanbul. Op de begraafplaats vindt u graven van mensen met een Engelse, Duitse, Zwitserse, Nederlanderse of andere buitenlandse nationaliteit.

Monumenten en gedenkstenen zijn er in diverse stijlen, van de 17eeeuw tot nu. Vele eeuwen voerden de Nederlanders handel met Turkije. Het is dan ook niet vreemd dat Nederlandse families die zich in Istanbul vestigden, hier ook werden begraven. In 1875 schonk de sultan het grondgebied aan de leidende protestantse naties om er een begraafplaats te vestigen. Sinds de opening zijn er 5.000 mensen begraven.

De duizenden graven zijn gegroepeerd per land. Elk land heeft zijn eigen ‘hofje’ op de begraafplaats. Op de begraafplaats staan wegwijzers die aangeven waar de graven van een bepaald land te vinden zijn. De consulaten van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland, Zweden, Hongarije en Zwitserland hebben afwisselend het beheer over de begraafplaats.

De Nederlandse overledenen die op de begraafplaats Feriköy hu laatste rustplaats hebben, zijn niet alleen afkomstig uit Istanbul en omgeving. Tussen 1965 en 1974 zijn grafstenen van de protestantse begraafplaats in Izmir overgebracht naar Feriköy in Istanbul. Dit werd gedaan om er voor te zorgen dat de grafstenen in Izmir niet zouden worden verwoest door vandalisme.

Een van de graven is van L.A.H. Baron van Ittersum, kamerheer des konings - minister-resident in Turkije. Een minister-resident is een diplomatieke rang onder die van ambassadeur en gezant.

Adres: Cumhuriyet Mh., Ergenekon Caddesi 58, Istanbul.
Openingstijden: dagelijks, met uitzondering van maandag, van 08.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid: De begraafplaats is het gemakkelijkst te bereiken met de metro die naar Osmanbey gaat. Wanneer u op de halte Osmanbey via de trap boven komt, ziet u rechts voor u een ommuurd gebied. Dit is de katholieke begraafplaats. Als u om deze muur heen loopt naar de achterzijde van de katholieke begraafplaats, ziet u weer een ommuurd gebied met een poortje met een kruis erop. Dit is de ingang van de protestantse begraafplaats (Levantine Heritage, 1999).