Johannes Botter (1845-1917) wordt geboren in Harderwijk. Hij is de onwettige zoon van een naaister. Zijn stiefvader, Abram Botter was korporaal in het Nederlandse Koloniale Leger. Zijn ooms, Evert en Peter, werkten hoogstwaarschijnlijk als kleermakers voor hetzelfde leger. Botter heeft het vak kleermaker dus van jongs af aan al meegekregen.

Op 22-jarige leeftijd is Botter in Brussel, Parijs en uiteindelijk Londen geweest. Londen was op dat moment de belangrijkste stad van de Europese kledingindustrie. Botter gewerk er als jassenmaker voor welgestelden. In 1878 vertrekt Botter met zijn vrouw en vijf kinderen naar Istanbul en opent in 1885 de deuren van zijn eigen atelier. Hij specialiseert zich in herenkleding, accessoires, toilet- en reisartikelen.

Botter bouwt een goede reputatie op en wordt ook de kleermaker van sultan Abdülhamit II. De sultan laat een pand bouwen voor Botter, waar hij zijn winkel, werkplaats en woning heeft. 

Atatürk, grondlegger en eerste president van de Republiek Turkije en Vader des Vaderlands, en velen in de Turkse elite worden zijn klanten. Voor Atatürk maakte Botter een zwart wollen gilet. Een zwart wollen gilet dat Botter maakt voor Atatürk, is één van de twee kledingstukken die bewaard zijn gebleven. Het is te zien in het Atatürk Museum.